Obecnie w sklepach większość wyrobów wędliniarskich jest niestety naszpikowana dużą ilością substancji chemicznych. Ma to opłakane skutki dla zdrowia konsumentów – powoduje nowotwory i inne groźne choroby. Dlatego warto zdecydować się na kupno wędlin naturalnych – są one bezpieczne dla naszego zdrowia oraz bardzo smakowite. 

Wędliny naturalne – postaw na ekologię i zdrowe życie

Wędliny są nieodłącznym elementem śniadań i kolacji większości Polaków. Wielu z nich nie zdaje sobie sprawy z tego, że wiele produktów wędliniarskich, które znajdziemy w sklepach mogą byc szkodliwe dla naszego zdrowia. Firmy z branży wędliniarskiej często w celu zwiększenia ilości produkcji oraz zmniejszenia jej kosztów oferują nam produkt o bardzo niskiej jakości. Kiedy wybieramy się do sklepu i chcemy kupić np. szynkę warto zwrócić uwagę na jej skład. Dominującym składnikiem różnego rodzaju wędlin powinno być mięso oraz solanka (nie może ona jednak przekraczać 10% składu wędliny). Jeśli te proporcje są zachwiane to pod żadnym pozorem nie powinniśmy kupować tego rodzaju produktu, bo będzie to niebezpieczne dla naszego i naszych rodzin zdrowia.

Istnieje cała masa składników, które nigdy nie powinny się znaleźć w składzie naturalnej szynki lub innej wędliny. Są to między innymi: błonnik, białko sojowe, skrobia roślinne, karageny (mogą one zawierać niezwykle szkodliwe siarczany – które mogą nosić znamiona silnego detrgentu), gumy roślinne. Siarczany, które mogą występować w karagenach niejako wydłużają datę ważności szynki jednak nie powinniśmy się dać nabrać. Złej jakości szynki cechują się również tym, że zawierają bardzo duże ilości wody. Nie płacimy więc za mięso tylko de facto za wodę.

Czym jeszcze różnią się wędliny naturalne od tych, które są niebezpieczne dla naszego życia i zdrowia? Dobra szynka nie jest idealnie różowego koloru oraz o nienagannej konsystencji, kształcie i zapachu. Mięso, które jest naturalne i ekologiczne cechuje się różnymi włóknami oraz przerostami. Wielu Polaków mylnie uważa, że dobra szynka powinna być ładna i gładka. Kapitał z tej niewiedzy zbijają niektórzy nieuczciwi producenci, którzy zwracają uwagę tylko na zysk z produkcji, zamiast na zdrowie swoich konsumentów.

Jakość idzie w parze z ceną

Cena wędlin naturalnych jest niestety dużo wyższa ceny zaczynają się od około 30 zł za kilogram produktu – nie jest to jednak cena, która jest zaporową dla większości ludzi. Warto jednak zapłacić nieco więcej, bo stawką jest nasze zdrowie. Jeśli zakupiliśmy już naturalne i ekologiczne wyroby to następnym krokiem będzie właściwe ich przechowywanie. Wyroby wędliniarskie powinny być przechowywane w temperaturze od 2 do 7 stopni celsjusza. Pamiętajmy więc o tym, żeby zawsze wkładać je do lodówki, szczególnie w upalne dni. Szynka przechowywana w złej temperaturze może się szybko zepsuć i być niezdatna do spożycia.

Swojskie wędliny w dobrych sklepach mięsnych, warto czytać w internecie opinie na ich temat. Ceny wahają się w zależności od sklepu, ale możemy kupić całkiem przyzwoite wyroby wędliniarskie w cenie przystępnej dla naszego portfela.

Wysokiej jakości naturalne wędliny – Wędliny z Dębiny – sprawdź więcej.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here