Łosoś to bez wątpienia jedna z najszlachetniejszych ryb, jakie dała nam natura. Nic więc dziwnego, że coraz częściej pojawia się on na polskich stołach. Oczywiście barierą częstych jego zakupów jest najczęściej cena, ale biorąc pod uwagę, że w okresie świątecznym jest ona zbliżona do ceny fileta karpia, nie może dziwić fakt, że to łosoś jest dzisiaj jedną z najpopularniejszych ryb w Polsce.
Jeśli chcemy zjeść naprawdę dobre danie z łososia, musimy w pierwszej chwili zastanowić się nad sposobem jego przygotowania. Bo nawet najlepszy produkt przygotowany w niewłaściwy sposób zupełnie zatraca swoje walory smakowe. Jeśli więc chodzi o łososia, najlepszym sposobem obróbki termicznej jest pieczenie. I tu uwaga, trzeba pamiętać, że łosoś,chociaż jest rybą tłustą, łatwo ulega przesuszeniu. Jak więc go nie zepsuć i ile piec łososia, żeby pozostał soczysty?
Odpowiedź na to pytanie uzależniona jest od kilku czynników. Jeśli pieczemy niewielkie kawałeczki bez żadnego przykrycia – 15 minut w 170 stopniach zdecydowanie wystarcza. Warto przy tym do piekarnika włożyć żaroodporną miseczkę z wodą. Ta woda zapewni wewnątrz piekarnika poziom nawilżenia i ochroni rybę przed wysuszeniem.
Jeżeli ryba znajduje się w naczyniu żaroodpornym i pływa sobie w sosie – wówczas możemy piec ją około 20 minut, pamiętając, aby sosem polewać rybę z wierzchu. W takiej sytuacji możemy nastawić piekarnik na 200 stopni. Trzeci sposób pieczenia – to pieczenie w cieście francuskim. Tutaj potrzebna jest wyższa temperatura, najlepiej około 220 stopni. Czas wówczas potrzebny do upieczenia ryby, to jakieś 20 minut. Decydujący jest tutaj kolor ciasta. O rybę bowiem nie trzeba się bać.Zawinięta w ciasto jest cały czas wilgotna.
Kiedy już wiemy, ile czasu należy piec łososia, powiedzmy o tym, z czym go podawać. Ryba ta jest specyficzna i dlatego doskonale komponuje się z pure ziemniaczano-pomidorowym, a także z suszonymi pomidorami oraz szpinakiem. Dodatki oczywiście zawsze warto dobierać pod kątem własnych upodobań kulinarnych.

przygotowany.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here